Невідома холера і з чим її їдять(буквально)


66. "Пандемия. Всемирная история смертельных вирусов" - Соня Шах (російською, кіндл, нон-фікшн)

Ок, ви вже в курсі, що я люблю медичний научпоп, тому щойно я побачила цю книжку на лайвлібі, мені стало дуже треба. Чомусь тоді вирішила, що Соня Шах - росіянка, але ні, це американська наукова журналістка, яка їздить по світу за хворобами і бере інтерв'ю у найкрутіших науковців. А ще вона і її син якось захворіли на МРЗС, стафілокок, який не беруть антибіотики, і про який писала Сакс у "Мікробах".

Текст і переклад - дуже круті (російський, українського, здається, ще немає). Я просто кайфонула від майже тисячі посилань на джерела серед тексту. Скрізь, де є цифра або цитата, скрізь є джерело. Це просто любоооов!

Єдине, що мене вибісило - це слово "віруси" в назві. Тому що книжка про патогени - віруси і бактерії, про останні навіть більше. А так нас ніби мають за лохів і кажуть, що це одне й те саме. Спєцом знайшла англійську обкладинку, там про заразу: Tracking Contagions.

Тема - ще крутіше. Соня Шах розказує не тільки про механізми дії заразних хвороб, але й про історію їх виникнення, про соціальні передумови і наслідки, про можливості передбачення і попередження майбутніх епідемій.

А тепер традиційно список найбільш мозговиносящих моментів особисто для мене. Якщо чесно, це навіть не десята частина всього цікавого. Просто я іноді так захоплювалась, що забувала виділяти і ставити примітки.

1. Як заразитись холерою (нічо складного): 

«Некоторые патогены распростаняются за счет определенных форм интимного сближения, свойственного человеческому обществу, - от половых отношений до тесноты и давки, при которых люди дышат друг другу в лицо. Но многие распространяются менее заметными окольными путями, сравнительно редкими или легко изменяемыми. Токсоплазма попадает в человеческий организм в процессе уборки лотка зараженной кошки, сьевшей грызуна, мясо которого содержит цисты соответствующего паразита. Ланцетовидной двуустке требуется, чтобы его яйца «высидела» внутри собственного организма улитка, затем слизь улитки выпили муравьи, а муравьев сжевали вместе с травой травоядные. 
Холерному вибриону необходимо чтобы человек регулярно поглощал собственные экскременты."
Думаєте, це так складно? В 19-му столітті у раціоні середнього нью-йоркця було близько двох чайних ложок фекалій щодня (не ложками, звісно, разом з їжею та водою). Ну ок, зараз не 19-те століття, воду для пиття нормально очищують. Головне, мийте руки після вбиральні.

2. Як працює холера:

"Вместо того чтобы извлекать жидкость из перевариваемого содержимого и питать ткани организма, заселенный вибрионом кишечник принимается высасывать воду с растворенными в ней электролитами из тканей тела и сливать вместе с испражнениями"

Сама історія "народження" холерного вібріону як патогену і холери як епідемії в книжці описана абсолютно прекрасно, ніби при тобі складають пазл: беруть шматочок, прекрасну маленьку бактерію вібріон, яка живе у симбіозі з веслоногими ракоподібних у теплих дельтах десь у південній Азії і, кладуть її на нове місце, в людське тіло (бо люди почали заселяти ці місця), і щоб вижити в кислотному середовищі нашого шлунку, вібріон відрощує собі гачки і токсини.

Далі будуть подорожі морями (з появою пароплавів, можна й в Америку), буде бруд і перенаселеність, буде пошук винних аж до побиття лікарів чи певних груп населення (ірландських іммігрантів в Нью-Йорку), будуть спроби захиститися від отрийних випарів -міазмів (які тут взагалі ні до чого) і лікувати за гіпократовими канонами, буде медична революція в решті решт. Найефективніші ліки від холери сьогодні - підсолена вода. Дуже дуже багато води днів сім, поки вібріон сам не вийде з організму. І так, це наслідок медичної революції.

3. Біологічна зброя і причина американської работоргівлі

Іммунологічна перевага - це та ж сама біологічна зброя. Наприклад, коли чуваки з Західної Європи прийшли завойовувати Древній Рим, вони масово помирали від лихоманки, до якої місцеві вже мали імунітет. Іспанські конкістадори принесли віспу в Південну Америку, і саме вона винищила інків в Перу і половину ацтеків в Мексиці.

Європейських колонізаторів вглиб Африки не пускали саме малярія і жовта лихоманка. Але це мало печальні наслідки:

«Не сумев основать колонии в Черной Африке, европейци переправляли пленных с Африкансокго континента через океан в Америку в качестве рабов для своих сахарных плантаций."

4. Теорія Червоної Королеви

Це з Аліси. Пам'ятаєте, як їй треба було бігти з усіх ніг, аби тільки залишитись на місці. Так от, у відповідь на кожне еволюційне пристосування у одного виду, у противника з'являється контрпристосування. Противники тут - патогени і їх жертви. І ми еволюціонуємо не в напрямку взаємної гармонії, як вважав Дарвін, а ведемо безкінечну гонку озброєнь.

При цьому один від одного нам нікуди не дітись. Люди - не одиничні організми, а екосистема "хазяїн-мікроби" (більше, знову ж таки у пані Сакс). Так шо людям таки доведеться шукати баланс, бо ядерну бомбу (антибіотик) ми вже пробували, нічо хорошого з цього не вийшло.

5. Статеве розмноження і смерть - не обов'язкові 

Є така штука як еволюційна теорія егоїстичного гена. Так от, за нею статеве розмноження і смерть - просто нелогічні, бо не є ефективним засобом розповсюдження генів. Наприклад, організм, який розмножується клонуванням передає потомству сто відсотків генів і колись все живе на землі саме так і робило. Але на якомусь етапі еволюції для розмноження знадобилося двоє. Цей механізм не загнувся завдяки патогенам.

"Половое размножение требует знатичельной генетической жертвы, но она окупается тем, что потомство при таком размножении генетически отличается от родителей. В борьбе с суровой погодой или хищниками это невеликое преимущество, а вот в борьбе с патогенами - огромное. Патогены, в отличии от погоды и хищников оттачивают технику наступления."

Тобто у "зміненого" потомства буде банально більше шансів пережити хворобу, яку не може пережити один з батьків.

Смерть теж не обов'язкова штука в біології, виявляється. Мікроорганізми живуть вічно, дерева теж тільки міцнішають, омари і деякі молюски не помирають своєю смертю. Але в людини є так званий ген-самогубця, який з часом відключає процеси самовідновлення (може він ще щось корисне робить, його ще толком не знайшли).

"У бессмертия, несомненно, есть свои выгоды, но есть и существенные издержки. Одна и них заключается в том, что бессмертный вид очень быстро разрастается до исчерпания необходимых ему ресурсов окружающей среды и тогда он становится уязвим для таких бедствий, как голод и пандемии, которые могут уничтожить его одним махом, убив всех представителей разом."

99,9 відсотків видів, які коли-небудь існували на Землі, сьогодні вже немає.

6. Червоне м'ясо

Не пам'ятаю подробиць, але є така штука як сіалова кислота Neu5Gc. На якомусь етапі еволюції у людей вона зникла. А у більшості ссавців - залишилась. Тому їхня тканина для нас чужа і може викликати запалення. Карочє, стейки це добре, але в міру. Що там сталося з предками я точно не пам'ятаю, певно шось погане.

"Красное мясо, будучи плотью млекопитающих богато Neu5Gc - той самой утраченой сиаловой кислотой. Употребление его может спровоцировать у нас ту же иммунную реакцию, что и спаривание с австралопитеками у наших предков 2 млн лет назад." 

7. Чому треба прибирати за собаками: 

"Собачьи фекалии - вовсе не безобидное удобрение. Это загрящняющее вещество (согласно классификации агентства по охране окружающей среды) и источник патогенов." 

Особливо це стосується хворих собачок, але ви не завжди будете в курсі хвороби свого улюбленця. Так шо рукавички і не тойво.

8. Місто іммігрантів: 

"К 1850 году на каждой квадратной миле нью-йоркских трущоб теснилось почти 200 000 человек. это почти в 6 раз больше, чем в современном Манхэтане или центре Токио."

ой все!

а нє, не всьо:

обезьяну в человека превратила пандемия



Коментарі

Популярні публікації